Flüt Bakımı ve Üfleme

Flütümüzü çalmak üzere ağzımıza götürürken bir önceki sahifede gösterildiği gibi flütün gövde kısmındaki 1. 2. 3. 4. deliklerin SAĞ EL parmakları ile (alt taraf) 5. 6. 7. ve 8. deliklerin SOL EL parmakları ile (üst taraf) kapatılacak şekilde tutulması icap eder.

Flütü üflemek için üfleme deliğinin dudaklarımız arasında fakat dişlerimize değmeyecek şekilde tutulması gerekir. Böylece üflemeye hazırlandığımız flütten parmaklarımız açık veya kapalı olsun tatlı ve yumuşak bir ses çıkartacak kadar kuvvetle üfleyelim.

flütümüze yapacağımız bu üflemede sıhhatli bir ses çıkartabilmek için üfleme şeklimizin (fü) (füü) (füüüü) şeklinde olması icap eder. Başka türlü bir üfleme tarzında flütümüze sıcak hava veya tükürüklü üfüleme yapmış oluruz ki bu da flütümüzün en büyük düşmanı olan NEMLENME durumunu ortaya çıkarır.

Çalışma ve çalma esnasında çabuk bozulmaya sebeb olan nem, sıcak hava veya tükürüklü üfleme yaptıracak olan (FUÜ) (FOO) gibi üfleme tarzlarından katiyen sakınmalıyız.

Flütümüzü evde çalmadığımız zamanlarda soba yanına asmak, güneş gören yerlerde bırakmak veya kaloriferli evde yanan kalorifer radyatörleri üzerinde unutmak oları çabuk bozulmaya terkederiz.

HER ÇALIŞMA SONUNDA FLÜTÜNÜ TEMİZLEMELİSİN!..

Flüt çalışmaları sonunda ana iki parça birbirinden ayrılmalı ve her flütle birlikte satılan temizleme fırçası ile kısımlar iyice temizlenmeli kurutulmalı ve bir miktar havalanması sağlandıktan sonra iki kısım tekrar birleştirilerek kutusuna konmalıdır.

Flütlerimizin çalışma durumlarınızı da göz önüne alarak bir iki aylık devreler halinde tatlı badem yağı ile yağlayıp genel bakımını yapmalısınız. Bu işi çevrenizdeki mevcut müzik mağzaları veya bu işi yapan şahıslar yardımı ile yapabilirsiniz. Böyle bir imkanı olmayan yerlerde tatlı badem yağı bir kümes hayvanının kalın kanat veya kuyruk tüyü ile flüt içine sürülerek bakım yapılır.

Flütlerinizi genel bakımlarını yapmadan önce ve sonra 24 saat kullanmayınız.